Zatvoren 24. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi

– Nakon 11. rujna kada smo otvorili festival, s 30. rujnom kao gradonačelnik zatvaram 24. Međunarodni festival čipke. U uvjetima koronavirusa, festival smo, na zadovoljstvo ne samo mene, svih čipkarica nego i svih partnera, organizirali u virtualnom obliku. Zahvalio bi Republici Bugarskoj koja je bila zemlja partner te predstavila ljepotu svoje bugarske čipke kao i lepoglavskim čipkaricama koje su omogućile da na festivalu predstavimo lepoglavsko čipkarstvo kroz presjek svih do sada održanih festivala u Lepoglavi. Vjerujem da ćemo dio iskustava koje smo ovom prigodom stekli ugraditi u pripreme i organizaciju 25. Međunarodnog festivala čipke. Još jednom zahvalio bih čipkaricama i sudionicima ovog festivala koji su nam dostavili svoje video uratke koji se i nadalje mogu vidjeti na službenoj web stranici festivala – istaknuo je, zatvarajući 24. Međunarodni festival čipke, gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić uputivši i zahvale Varaždinskoj biskupiji na ustupljenom prostoru pavlinskog samostana u kojem je održano i ovo izdanje festivala.

Za vrijeme trajanja 24. Međunarodnog festivala čipke, u pavlinskom je samostanu predstavljena raskoš i ljepota lepoglavske čipke kao i čipke iz Bugarske, zemlje partnera ovogodišnjeg festivala. Ostali izlagači na festivalu su se predstavili snimljenim vlastitim video materijalima.
Između ostalog, izloženo je u pavlinskom samostanu bilo 80-ak čipaka napravljenih prema izvornim nacrtima Danice Bresler kao i eksponati inspirirani lepoglavskom čipkom predstavljeni na prije održanim festivalima.

Uz one posjetitelje koji su izložbenim prostorima prošetali virtualno uživajući u ljepoti lepoglavske čipke, nekoliko stotina posjetitelja iskoristilo je prigodu da fizički posjete pavlinski samostan i razgledaju postavljene izložbe pridržavajući se propisanih epidemioloških mjera.

Iako je 24. Međunarodni festival čipke službeno zatvoren, posjetitelji će i dalje moći virtualno šetati pavlinskim samostanom i uživati u razgledu festivalskih izložbi. Naime, na web stranici www.festival-cipke.com i dalje su, za virtualnu šetnju, otvorena vrata pavlinskog samostana.

Podijeli ovu objavu:
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Novosti
Skip to content