Otkrijte

Otkrijte

Paragliding

Paragliding na Ravnoj gori

Ravna Gora jedan je od najpopularnijih terena za paragliding u Hrvatskoj. Ovdje se nalaze dva starta za paraglidere i organiziraju državna i svjetska natjecanja. Sjeverni start okrenut je prema Višnjici i njime upravlja klub “Kolibri” dok je južni okrenut prema Trakošćanu i njime upravlja Klub padobranskog jedrenja “Let” iz Ivanca. Za one koji žele iskusiti padobransko jedrenje, Klub padobranskog jedrenja “Let” održava vikend tečajeve i tandem letenje, odnosno letenje u dvoje. Iskusni parajedriličar upravlja jedrilicom, a putnik se nalazi ispred pilota. Idealna aktivnost za osobe željne zabave pune adrenalina.

Klub slobodnog letanja „KSL Kolibri“ Cvetlin

Klub je osnovan 2001. Godine, član je Hrvatskog zrakoplovnog saveza. Organizatori su brojnih natjecanja od kojih su neka: Prvo otvoreno prvenstvo Hrvatske u Preciznom slijetanju parajedrilicom 2003. godine na Ravnoj Gori. Europski kup (2004, 2005, 2006, Svjetski kup 2007, 2008, 2009), te po jedno kolo HR liga-kupa od 2004 – 2018 godine tzv.“ Kolibri Open“ također na Ravnoj Gori. Članovi kluba sudjeluju na brojnim domaćim i međunarodnim natjecanjima.

Informacije:
Klub padobranskog jedrenja ”Let”
Lančić 29
42 240 Ivanec
Mob.: +385 (0)91 234 2340
E-mail: [email protected]
Web: www.let.hr

Klub slobodnog letenja ”Kolibri”
Cvetlin 148
42 254 Trakošćan
Mob.: +385 (0)98 1703 349
E-mail: [email protected]
Web: www.facebook.com/kslkolibri/

Sportsko penjanje

Stijena za penjanje nalazi se u Turističko-kulturno informativnom centru, te služi kao mjesto za treniranje sportsko penjačkom klubu „Direkt“. U ovom adrenalinskom sportu također se mogu okušati i svi zainteresirani rekreativci i posjetitelji. Svakim radnim danom dežurni instruktori svoje znanje i dugogodišnje iskustvo u penjanju i alpinizmu prenose svima zainteresiranima koji žele iskušati spretnost i izdržljivost na stijeni za penjanje.

21 sportsko penjaki klub Direkt

Informacije:
Sportsko penjački klub „Direkt“
Hrvatskih pavlina 7
42250 Lepoglava

Kontakt: Ivan Štefičar
Mob.: 098 852932
E-mail: [email protected]
Web: www.spk-direkt.hr

Paintball

Na području Lepoglave djeluje novi paintball klub P.A.S. (Paintball, Airsoft i Survival) koji zainteresiranima približava ovu atraktivnu aktivnost prezentacijama ili samom igrom.

paintball 1

Informacije:
Paintball klub ”PAS”

Kontakt: Dalibor Škvarić
Mob.: 098 167 2501
Web: www.pas-lepoglava.hr

Sportsko rekreacijski centar

Sportsko-rekreacijski centar središnje je mjesto za rekreaciju i sport, u sklopu kojeg se nalaze nogometno igralište s atletskom stazom, pomoćno nogometno igralište, nogometni poligon, tri teniska terena, igralište za odbojku na prijesku, rukometno odnosno malonogometno igralište, teren za minigolf i paintball, boćalište, stolovi za stolni tenis, ruska kuglana te dječje igralište s ljuljačkama i toboganima za najmlađe.

src 01

Informacije:
Damir Kužir
Mob: +385 (0)98 806 370
E-mail: [email protected]

Marijanski hodočasnički put

Povezuje slovenska i hrvatska Marijina svetišta među kojima su najpoznatija hodočasnička svetišta Ptujska Gora i Svete gore nad Bistricom ob Sotli u Sloveniji, te Marija Bistrica u Hrvatskoj. Put je dio istoimenog međunarodnog hodočasničkog puta Čenstohova (Poljska) – Levoča (Slovačka) – Mariazell (Austrija) – Ptujska Gora i Svete Gore nad Bistricom ob Sotli (Slovenija) – Marija Bistrica (Hrvatska). Put koji je u Sloveniji dugačak 409 km i Hrvatskoj 393 km namijenjen je hodočasnicima, planinarima, ljubiteljima prirode i kulturne baštine, kao i svima onima koji žele upoznati neotkrivene, zanimljive krajeve.
U Sloveniji se Marijanski hodočasnički put dijeli na zapadni i istočni smjer, te hodočasnicima odnosno putnicima nudi ukupno četiri varijante puta. Oba se smjera nastavljaju kroz Hrvatsku do Marije Bistrice.

Ravna gora

8 Planin.dom Pusti Duh

Ravna gora je najsjevernija planina Hrvatskog zagorja visoka 686 metara. Pruža se u smjeru jugozapad-sjeveroistok. Bogata je raznovrsnim biljnim i životinjskim svijetom, a posebnom je čini i špilja pogodna za planinarske izlete zbog kraških zanimljivosti. Planinarsko društvo ”Pusti duh” brine se za redovito održavanja planinarskih staza, te svake godine ovdje organizira nekoliko manifestacija. Uz obilje sportskih aktivnosti, na Ravnoj Gori nalaze se dva planinarska doma gdje se gosti mogu osvježiti, okrijepiti i prenoćiti.

Planinarski dom „Pusti duh“ na Ravnoj gori raspolaže kapacitetom od 20 ležajeva (5 spavaćih soba), dnevnim boravkom, kuhinjom i sanitarnim čvorom. Prostrano dvorište pogodno je za različite igre. Opskrbljen je pićima, a hranom prema dogovoru.
Dom je u sezoni (1.3. do 30.10.) otvoren nedjeljom, a u subotu uz najavu. Izvan sezone (01.11. do 28.2.) otvara se po dogovoru za grupe. Domom upravlja Planinarsko društvo „Pusti duh“ Lepoglava, a opskrbnik doma je Damir Kužir.

Planinarski dom ”Filićev dom’

9 Planin.dom Filiev dom

Planinarski dom „Filićev dom“ na Ravnoj gori raspolaže kapacitetom od 70 ležajeva u 16 soba. U sklopu doma nalazi se restoran koji služi kao dnevni boravak, te kuhinja i toalet. Vanjska terasa je natkrivena i ima kapacitet od 60 sjedećih mjesta, a okružena je livadom sa klupicama za sjedenje te idealnim mjestom za piknik. Planinarima i izletnicima na raspolaganju je dječje igralište te igralište za nogomet i igre na otvorenom. Dom je otvoren subotom i nedjeljom od 8 do 22 sata, a po potrebi i ostalim danima, te opskrbljen hranom i pićem. Domom upravlja Planinarsko društvo “Ravna gora” iz Varaždina, a opskrbnik je Ranko Novaković.

Informacije:
Planinarski dom “Pusti duh”
Opskrbnik doma: Damir Kužir
Tel.: +385 (0)42 791 803
Mob.: +385 (0)98 806 370

Ivančica

Ivančica je najviša planina Hrvatskog zagorja (1061 m) koja s Ravnom Gorom okružuje Lepoglavu. Na njezinu vrhu nalazi se piramida visine 9,40 m odakle se pružaju prekrasni vidici prema Hrvatskom zagorju, Prigorju, Međimurju i Sloveniji, sve do Alpa. Na sjeverozapadnom dijelu vrha planine nalazi se vidikovac ”Stričevo” s impresivnim pogledom na Ivanec, Ivanečku kotlinu, Varaždin i Međimurje, a za lijepa vremena pruža se vidik sve do Balatona. Na planini se nalaze planinarski dom ”Josip Pasarić”, uređeno uzletište za paraglidere, skijaška staza te brojne planinarske staze, špilje, stijene i izvori, čime Ivanščica osim izletničkog turizma ima mogućnost za razvitak avanturističkog i lovnog turizma.

Šumska vila

Jedna od najpoznatijih legendi vezana je uz zagonetni spomenik smješten u istočnom lepoglavskom području, na obroncima Ivanščice. Tajanstveni kameni oltar skriven u šumi, prema legendi, ostatak je crkvice koja se u davna vremena nalazila na tom području. Međutim, kako su ljudi bili pokvareni i zli, došli su anđeli i crkvicu odnijeli u Murpag, ostavivši kameni oltar. Budući da su šume planine Ivanščice čuvale vile, šetačka staza koja vodi do kamenog oltara nazvana je Šumska vila. Staza dužine oko 5 km vodi kroz šumu i po vinogorju, pokraj slapa Masni kamen i potoka Vukovec, do zagonetnog kamena gdje šetači pronalaze mjesto za odmor svoga tijela i duše.

Vilinska špica

Vilinska špica jedan je od najviših vrhova Ivanščice iznad Lepoglave te s vrha visine 726 m pogled doseže dolinu rijeke Bednje, Ravnu goru, Lepoglavu i putuje dalje prema Varaždinu. Do vrha zagonetnog imena vodi dinamična šumska staza duljine 13 km koju koriste planinari i biciklisti za uživanje u ljepotama čiste prirode. Uz stazu se nalazi nekoliko odmorišta, pečina, te mnogo izvora bistre pitke vode od kojih su najpoznatiji Zmržnjak, Maksova vrela i Bračkova pečina. Početak staze u južnom je dijelu Lepoglave i prolazi kroz nekadašnji kamenolom Vudelje ili kroz Šumec sa suprotnog kraja Lepoglave. Svake godine organizira se nekoliko pohoda i brdskih utrka na Vilinsku špicu.

Skip to content