Gaveznica – Kameni vrh

Posjetite

Geološki spomenik prirode

Područje Gaveznica – Kameni Vrh zakonski je zaštićeno 18. ožujka 1998. godine, kao šesti geološki spomenik prirode u Hrvatskoj. Ono je nalazište poludragog kamena – ahata i jedini sačuvani fosilni vulkan u Hrvatskoj koji predstavlja znanstvenu, obrazovnu i turističku znamenitost.

Najaktivniji je bio prije 22 milijuna godina, a tijekom vremena njegov čunj ispirala su razna mora koja su nastajala i nestajala u geološkoj povijesti ovog dijela planeta. Gaveznica – Kameni Vrh nije samo fosilni vulkan već je i arheološko nalazište na čijem su vrhu pronađeni ostaci pretpovijesnog naselja kasno brončanog doba.

Lepoglavski ahati nastali su u šupljinama i pukotinama andezita vulkanske stijene nastale na ovom području prije oko 20 milijuna godina. Da bi se ahat stvorio potrebno je 1.000 godina taloženja, sloj po sloj, minerala kvarca iz mineralnih otopina u šupljinama stijene.

Ahat je poludragi kamen, po kemijskom sastavu kvarc- silicijev dioksid, a ime je dobio po mjestu prvog nalaza kod rijeke Dirillo (rijeka Achate) na otoku Siciliji.

Uz razgled lokaliteta osmišljene su i dječje radionice – ispiranje zlata, izrada vlastite vulkanske razglednice i gledanje stijena i minerala ispod mikroskopa.

Informacije:
TKIC d.o.o.
Tel: +385 (0)42 / 494 – 308
Fax: +385 (0)42 / 494 – 315
Mob: +385 (0)99 / 520 – 2840
e-mail: [email protected]

We speak English too

We've detected you might not be speaking Croatian language. Our website is also available in English.
Please click on link to view the English version:

If you’re not fluent with English, we also have some basic informations translated in Slovenian, German, Italian and Polish.

Skip to content