Lepoglava danas

Lepoglava panoramaSmještena u idiličnom krajoliku između planine Ivanščice i Ravne gore, prošarana koritom rijeke Bednje, Lepoglava pruža jedinstven doživljaj kulture, umjetnosti, tradicijskih rukotvorstava i prirodnih ljepota. Lepoglava se nalazi nedaleko od dviju trasa europskih autocesta: Zagreb – Graz i Zagreb – Budimpešta.

Osobitu ulogu u prepoznatljivosti Lepoglave imaju čuvana ”Lepoglavska čipka” i čipkarstvo koje je 2009. godine, kao dio hrvatske čipkarske tradicije, uvršteno na reprezentativnu UNESCO-vu listu nematerijalne baštine. U rujnu svake godine održava se tradicionalna manifestacije- ”Međunarodni festival čipke”, kojom se doprinosi očuvanju vještine čipkarstva te oplemenjuje turistička ponuda.

cipka dedek
Nedaleko od samog centra Lepoglave nalazi se geološki spomenik prirode – Gaveznica- Kameni Vrh, nalazište poludragog kamena – ahata i jedini sačuvani fosilni vulkan u Hrvatskoj koji predstavlja znanstvenu, obrazovnu i turistički znamenitost.
Gaveznica 6
Na području grada Lepoglave nalaze se Kamenica i Višnjica, mjesta čiju osobnost čine zanimljiva prošlost, crkve i kapelice, te brojne prirodne ljepote.
Lepoglava panorama 3
Da je područje Lepoglave s Kamenicom i Višnjicom poželjna destinacija, dokazuju bogata gastronomska ponuda seoskih domaćinstava i ugostiteljskih objekata, galerije, etno kuća, brojne manifestacije, rekreacijski sadržaji kao što su paragliding, biciklizam i planinarstvo, te najpoznatija kaznionica u Hrvatskoj.

Podijeli ovu objavu:
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Novosti
Skip to content