Otvoren 24. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi

– Ne želeći prekinuti kontinuitet održavanja festivala, koji je po prvi puta održan 1997. godine, prilagodili smo se okolnostima i organizirali ga u virtualnom obliku predstavljajući i ove godine svijetu čipku u njenom punom sjaju i ljepoti. Lepoglavska čipka naše je bogato kulturno nasljeđe koje ima značajan utjecaj na lokalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini – istaknuo je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić na samom početku svečanosti otvaranja 24. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi.
– Ovog trenutka na svojim pametnim telefonima, tabletima i računalima možete virtualno prošetati izložbama postavljenima u prostoru pavlinskog samostana i pogledati video predstavljanja 12 inozemnih i devet izlagača iz domaćih čipkarskih centara koji su, da su okolnosti drugačije, danas trebali biti ovdje i biti sudionici 24. Međunarodnog festivala čipke – poručio je gradonačelnik Škvarić.

otvorenje festivala 19

otvorenje festivala 12

Svečanost otvaranja održana je u festivalskom šatoru postavljenom u atriju pavlinskog samostana. Nazočili su joj visoki gosti – izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, posebni predsjednikov savjetnik za kulturu Zdravko Zima; izaslanik predsjednika vlade Republike Hrvatske, saborski zastupnik Anđelko Stričak; izaslanica ministrice turizma i sporta, pomoćnica ministrice Olivera Šarić; izaslanica ministrice kulture i medija, voditeljica službe za pokretnu etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu Tatjana Horvatić; saborski zastupnici Predrag Štromar i Siniša Jenkač; veleposlanica Republike Bugarske, Nj.E. Genka Vasileva Georgieva; tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop; predsjednik Skupštine Varaždinske županije Alen Runac; zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak; izaslanik biskupa Varaždinske županije prč. Anđelko Koščak te gradonačelnici i načelnici gradova i općina te predstavnici javnih ustanova i službi.

– Lepoglavska čipka jedan je od brendova Varaždinske županije i obogaćuje njenu turističku ponudu – poručio je predsjednik Skupštine Varaždinske županije Alen Runac čestitavši organizatorima što su u trenutnim okolnostima organizirali festival.

Zadovoljstvo i čast što boravi u Lepoglavi i što je Bugarska zemlja partner 24. Međunarodnog festivala čipke izrazila je veleposlanica Republike Bugarske, Nj.E. Genka Vasileva Georgieva. Obraćajući se nazočnima upoznala ih je s umijećem izrade čipke u Bugarskoj koje, kao i lepoglavsko čipkarstvo, potječe od briselske čipke.

otvorenje festivala 25

otvorenje festivala 26

Čestitke na organizaciji festivala domaćinu je uputila izaslanica ministrice kulture i medija Tatjana Horvatić pohvalivši način kako su u ovim zahtjevnim i specifičnim vremenima nastavili festivalsku promociju lepoglavske čipke i njene vrijednosti.
– Vjerujem da će lepoglavska čipka trajno osigurati očuvanje i promociju čipkarstva ispunjavajući ciljeve UNESCO-ve konvencije za zaštitu nematerijalne kulturne baštine čije je Hrvatska potpisnik – prenijela je poruku ministrice Nine Obuljen Koržinek.

– Festival primjerom pokazuje da smo prepoznali jedinstvenost i umjetničku značaj, ali i gospodarsku vrijednost čipke koja, osim što nosi tradicijski kod ovog kraja, ima bitan ekonomski i socijalni element, prehranjivala je obitelji i generacije, spaja ljude, krajeve i kontinente. Mala nit koja čini velika dijela – u svom je obraćanju kazala pak izaslanica ministrice turizma i sporta Olivera Šarić.

Ispred predsjednika vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića okupljenima se obratio njegov izaslanik Anđelko Stričak koji je istaknuo da je za raditi čipku potrebno puno ljubav i topline te da je čipka odličan turistički potencijal.

24. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi otvorio je izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, visokog pokrovitelja festivala, njegov savjetnik za kulturu Zdravko Zima koji je rekao kako je važno istaknuti da se Festival održava u gradu upisanom na kulturnu mapu Hrvatske.

otvorenje festivala 35
– Za čipku je osim znanja, spretnosti i talenta potrebno veliko strpljenje, ono čega nam najviše nedostaje. Strpljene je važna osobina i ako budemo strpljivi nadam se da ćemo idući festival dočekati bez zaštitnih maski – poručio je Zima.

Festival je otvoren uz podizanje festivalske zastave praćeno nastupom Limene glazbe Lepoglava.

otvorenje festivala 38

otvorenje festivala 41

Inače, u glazbenom dijelu svečanog otvaranja 24. Međunarodnog festivala čipke nastupili su Gabrijela Hrženjak uz klavirsku pratnju Patrika Zamude, Lucija Job i Hrvoje Funda te Dorijan i Dominik Varović.

otvorenje festivala 21

otvorenje festivala 28

Na virtualnu šetnju izložbama moguće je krenuti na službenoj festivalskoj Internet stranici www.festival-cipke.com. Ne samo virtualno šećući samostanom, izložbe će se moći razgledati i uživo i to svake subote i nedjelje do kraja rujna od 10 do 17 sati. Ulazak u samostan bit će besplatan, ali će se posjetitelji morati pridržavati svih propisanih epidemioloških mjera.

Festival se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO.

otvorenje festivala 42

otvorenje festivala 43

Podijeli ovu objavu:
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Novosti
Skip to content