Noć muzeja u Lepoglavi u znaku poludragog kamenja

Ove će se godine održati 18. manifestacija Noć muzeja, a među brojnim izložbenim prostorima koji će 27. siječnja, tijekom večernjih i noćnih sati, diljem Hrvatske otvoriti vrata za besplatne razglede postava koji se u njima nalaze, bit će i izložbeni prostor u Domu kulture u Lepoglavi u kojem će se moći razgledati izložba “Svijet poludragog kamenja”.

Posjetitelji će, od 18 sati pa sve do ponoći, imati prigodu razgledati jednu od najbogatijih zbirki poludragog kamenja u Hrvatskoj koju čine uzorci minerala iz Lepoglave, Hrvatske i šire regije kao i minerali, poludrago i drago kamenje s gotovo svih kontinenata. Predstavljeni će biti najbolji primjerci poludragog kamena ahata pronađeni na lepoglavskim nalazištima kao i najveći ahat ikad pronađen u Hrvatskoj. Ova će izložba biti jedinstvena prigoda vidjeti dijamante, safire, rubine, smaragde te više od 90 vrsti obrađenog poludragog kamenja. Izložba će ponuditi i nekoliko svjetskih rariteta – izuzetno rijetku vrstu ahata razvijenog u okamenjenom drvetu (nalaz s Fruške Gore); rijedak primjerak kamenja s lokaliteta Long Island (SAD) iz kojeg su Indijanci izrađivali ratničke boje; kristal hijalofan iz Busovače (BiH) i u svijetu jedinstvena kombinacija minerala s Pohorja (Slovenija). Kroz izložbu će posjetitelje voditi članovi udruge „Lepoglavski ahat“ koji su prikupili izložene eksponate.

tzgl noc muzej letak 02 1

Posjetitelji izložbe imat će prigodu, od 18 do 22 sata, sudjelovati i na radionicama: “Zlatna groznica” (radionica ispiranja zlata), “Po čemu hodamo” (proučavanje strukture komadića stijena i minerala pod mikroskopima) i “Gledanje minerala ispod UV lampi”.

Podijeli ovu objavu:
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Novosti
Skip to content