Lepoglavska čipka na cvjetovima snova

Da lepoglavska čipka pruža brojne mogućnosti implementacije na druge predmete, dajući im dodatnu ljepotu i vrijednost, potvrđuje i umjetnica Petia Zasheva iz malteške regije Gozo.

Ona je pokrenula projekt “Dream Flowers” inspiriran kulturnim nasljeđem izrade čipke u Malti (regiji Gozo) i Lepoglavi. Projekt je fokusiran na stvaranje veze između tradicije i moderne vizije te istinske vizualne umjetnosti korištenjem čipki i drugih predmeta izrađenih od recikliranih materijala.

cipka projekt malta lepoglava 01

Tako će u umjetničkim predmetima koji će nastati u okviru ovog projekta biti implementirana lepoglavska čipka. Projekt, koji se provodi uz financijsku potporu Europske komisije, u okviru programa Culture Moves Europe, i Goethe Instituta, kao partner će podržati Grad Lepoglava.

– Lepoglavska čipka već je dokazala da se može interpolirati u druge predmete i pritom ih oplemeniti. Drago nam je što kontinuirano svjedočimo novim idejama kako to učiniti. Takve ideje, kao i ovaj projekt, podupiremo jer je ujedno riječ i o promociji naše lepoglavske čipke – poručio je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, koji se u društvu direktorice ureda Turističke zajednice Grada Lepoglave Ljubice Dubovečak, susreo s umjetnicom Petiom Zashevom koja će i sama, uz mentorstvo čipkarice Štefice Špiljak, izrađivati uzorke iz lepoglavske čipke koji će biti implementirani u umjetničke predmete koji će nastajati u okviru projekta.

cipka projekt malta lepoglava 03

Ti će se predmeti moći vidjeti na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi, a predstavljeni će biti i na Malti.

Podijeli ovu objavu:
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Novosti
Skip to content