22. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi bit će čarolija koju treba doživjeti

– Grad Lepoglava će od 14. do 16. rujna biti čipkarsko središte, ne samo Hrvatske već Europe i ostatka svijeta. Na tome moramo biti zahvalni našim vrijednim čipkaricama, čuvaricama naše tradicije i baštine – poručio je gradonačelnik Škvarić ističući da su vrijednost i značaj Festivala prepoznati od strane predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović pod čijim se visokim pokroviteljstvom Festival održava.

O bogatom festivalskom programu koji počinje u petak, 14. rujna predavanjima i radionicama na temu kulturne baštine, a nastavlja se svečanim otvorenjem Festivala uz podizanje festivalske zastave i vatromet, govorila je Karmen Šoštarić, voditeljica Zadruge lepoglavske čipke.
– Na Festivalu će se s proizvodima čiji je dizajn inspiriran čipkom predstaviti izlagači iz pet zemalja. I ove će se godine u okviru Festivala održati Sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata. S posebnim programom predstavit će se zemlja partner – Italija, a izdvojila bi zanimljivu modnu reviju, koncert Glazbenog ansambla Hrvatsko-talijanskog društva te tradicionalni nastup kulturno-umjetničkih društava – izdvojila je Karmen Šoštarić dio događanja iz programa 22. Međunarodnog festivala čipke.

– Ovaj Festival je kruna svega što smo tijekom godine radili na promociji našeg grada kao grada čipke i čipkarstva – rekla je direktorica ureda Turističke zajednice Grada Lepoglave, Ljubica Dubovečak izdvojivši iz programa izložbu lepoglavske čipke na kojoj će se moći vidjeti primjena čipke u dizajnu na različitim predmetima – od haljina do čaša. Najavila je i zanimljiv svjetlosni šou na unutarnjim zidovima pavlinskog samostanu u kojem će biti postavljene izložbe te prikaz tkanja živim tkalačkim stanom.
– Ovaj Festival ponudit će čaroliju koju treba doživjeti – zaključila je Dubovečak.

22. Međunarodni festival čipke održavat će se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović te pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva turizma Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, Hrvatskoga povjerenstva za UNESCO, Hrvatske turističke zajednice, Varaždinske županije i Grada Lepoglave.

najava cipakrskog festivala konferencija medije 4

najava cipakrskog festivala konferencija medije 2

Podijeli ovu objavu:
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Novosti
Skip to content