Otvoren 22. Međunarodni festival čipke

Čipkarice su čuvarice naše baštine. Čuvari naše baštine, a što ne smijemo zaboraviti, bili su i hrvatski branitelji koji su obranili Hrvatsku – istaknuo je Jakop otvarajući Festival. Dodao je da je čipka velika vrijednost i ponos ovog kraja kao što su to i ljudi koji drže do svoje povijesti, ali i rade za bolju budućnost.

Svečanost otvaranja 22. Međunarodnog festivala čipke održana je u festivalskom šatoru gdje je brojne uzvanike i goste pozdravio domaćin Festivala, lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.
Svjesni smo svojih vrijednosti i posebnosti koje želimo nesebično dijeliti – poručio je Škvarić dodajući da čipka uspješno spaja kulturni, umjetnički, gospodarski i turistički segment.
Sve dok imamo vješte ruke naših čipkarica, dok postoje bateki i dedeki i ljubav za lepoglavsku čipku, ovaj će festival živjeti – zaključio je Škvarić svoje obraćanje nazočnima među kojima su bili i izaslanica potpredsjednika vlade, Božica Makar, saborski zastupnik Marko Vešligaj, veleposlanik Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj, NJ. E. Adriano Chiodi Cianfarani, veleposlanik Kraljevine Belgije, NJ. E. Filip Benoa, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika, Jelena Pavičić Vukičević,, izaslanik ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, Mario Antolić, izaslanica ministra turizma, savjetnica Elizabeta Dolenec, izaslanica ministrice kulture, Tatjana Horvatić, zamjenik župana Varaždinske županije, Tomislav Paljak, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak te predstavnici gradova i općina iz Varaždinske županije, ali Slovenije i talijanskog Novedrata.

Čipka je znak duha lepoglavskog čovjeka. Čipku smo dobili on naših predaka, čuvamo je i moramo je predati našim nasljednicima što činimo i putem ovog Festivala – rekao je zamjenik župana Varaždinske županije, Tomislav Paljak.

Izaslanica potpredsjednika vlade, Božica Makar poručila je Lepoglavčankama i Lepoglavčanima da moraju biti ponosni na lepoglavsku čipku koja ih spaja s ostatkom Hrvatske, Europe i svijeta.
Čipka u sebi krije snagu povezivanja – rekla je.

Zemlja partner 22. Međunarodnog festivala čipke, kojem je tema čipka i dizajn, je Talijanska Republika čiji je veleposlanik u Republici Hrvatskoj, NJ. E. Adriano Chiodi Cianfarani poručio: “Moja nazočnost ovdje sastavni je dio kontinuiranog vrednovanja talijanske izvrsnosti kroz značajne događaje poput ovog festivala čipke“. Pohvalio je pri tom suradnju Lepoglave i Novedratea kao i organizatore Festivala.

Uglazbenom dijelu programa otvaranja 22. Međunarodnog festivala čipke nastupila je glumica Hana Hegedušić uz klavirsku pratnju Petra Eldana te Limena glazba Lepoglava.

22. Međunarodni festival je otvoren uz počasni pucanj kuburaša iz Kuburaške udruge “Glasna kubura”. Podignuta je festivalska zastava, a nakon razgleda izložaba uslijedio je tradicionalan vatromet.

otvorenje festivala 4

otvorenje festivala 6

otvorenje festivala 7

otvorenje festivala 94

1 dan festival otvorenje 29

1 dan festivala 01

1 dan festivala 03

1 dan festivala 06

1 dan festivala 11

1 dan festivala 12

1 dan festivala 13

 

Podijeli ovu objavu:
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Novosti
Skip to content