Zanimljivosti i legende

50 majstorskih znakova na samostanu i crkvi
Na početku 15. st. u Lepoglavi djeluju majstori iz užeg kruga praških Parlera te je na samostanu i crkvi utvrđeno 50 majstorskih znakova a isto toliko znakova utvrđeno je i na zagrebačkoj katedrali.

Prva metereološka postaja u Hrvatskom Zagorju
U Lepoglavi je 1. siječnja 1880. godine započela s radom prva metereološka postaja Hrvatskom Zagorju, uspostavio ju je Ivan Stožir. Prvi motritelj bio je doktor Franjo Eisenbacher koji je tu dužnost obavljao 45 godina- što je najduži period motrenja toga doba u Hrvatskoj.

August Šenoa i Fratarska oporuka
August Šenoa napisao je tri pavlinske povjestice koje su vezane uz život i likove pavlinskog reda. Najpoznatija od njih odvija se u Lepogalvi za vrijeme ukinuća pavlinskog reda. 

Hrvatski ban Ivaniš Korvin sahranjen je u Lepoglavi
Hrvatski ban Ivaniš Korvin veliki dobrotvor i zaštitnik lepoglavskih pavlina sahranjen je u lepoglavskoj crkvi 1505. g. ispred glavnog oltara.

Lepoglavski pavlin okrunio caricu Mariju Tereziju
Vuk Gyula, Šimun Bratulić, Martin Borković i Mirko (Emerik) Esterhazy su četiri lepoglavska pavlina koji su postali zagrebački biskupi te su odigrali značajnu ulogu u povijesti hrvatskog naroda. Zanimljivo je da je carica Marija Terezija primila krunu iz ruku
Mirka Esterhazyja.

Prvi pečeni puran
Prema zapisima Magistrata Mletačkog, prvi pečeni puran u našim krajevima bio je na stolu lepoglavskih pavlina na blagdan Male Gospe 1561. godine., te se ondje počeo i uzgajati.

 

 

Legenda o postanku pavlinskog samostana

Nekad je dolinom rijeke Bednje, između Ivančice i Ravne gore rasla gusta šuma koja je obitavala različitom divljači. Šumom su povremeno prolazili drvosječe i lovci koji su gospodarili ovim krajem. Na brežuljku Gorica nalazio se je dvorac gospodara ovoga kraja koji je imao lijepu gluhonijemu kćer koja se povremeno u njegovoj pratnji spuštala do izvora u podnožju brda. Jednom su prilikom otac i kći na izvoru ugledali dirljiv prizor kako vučica čuva stražu dok mladi vučići piju vodu s izvora. Otac je bio pripreman braniti svoju kćer ako se ne nju okomi vučica, ali odjednom ga je iz pripravnosti trgnuo radostan djevojački smijeh koji je odjekivao šumom. Vučica je s mladima nestala u šumi dok je otac u suzama zagrlio svoju kćer koju je po prvi puta čuo. Otac se odlučio na zavjet i pokraj izvora sagradio kapelicu u čast Blažene Djevice Marije oko koje je kasnije izgrađen samostan. 
U arheološkim istraživanjima u sjeveroistočnom kutu samostana otkriveni su temelji crkve za koje se pretpostavlja da su stariji od sadašnje te ispod apside izvire voda.

  

Podijeli ovu objavu:
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Novosti

We speak English too

We've detected you might not be speaking Croatian language. Our website is also available in English.
Please click on link to view the English version:

If you’re not fluent with English, we also have some basic informations translated in Slovenian, German, Italian and Polish.

Skip to content