U Lepoglavi otvorena izložba Mirka Bajsića

Mirko Bajsić samouki je slikar koji je, nakon što je s 15 godina napustio Lepoglavu i otišao s majkom u Njemačku, u kojoj i danas živi, počeo slikati sljedeći put hrvatskih slikara naive iz Hlebina. Svoje radove do sada je publici predstavio na 30-ak izložaba održanih u Italiji, Njemačkoj, Španjolskoj, Belgiji, Češkoj, Poljskoj, Izraelu, Tajvanu i Hrvatskoj. U domovini je, uz Lepoglavu, izlagao još samo u Zagrebu, Koprivnici i Hlebinama tako da je lepoglavska izložba jedna od rijetkih prigoda domaćoj publici uvjeriti se u vrijednost umjetničkog rada Mirka Bajsića.

Otvorenje izložbe je, u skladu s epidemiološkim mjerama, održano u gradskom parku. O slikarstvu i Mirka Bajsića govorila je povjesničarka umjetnosti Ivana Drožđek istaknuvši da je autor, iako je proputovao veliki dio svijeta, i dalje vjeran hlebinskoj školi naive i svojim lepoglavskim korijenima što je vidljivo po prizorima jednostavnog seoskog života koje slika.
“Mirkove slike, a što se vidi na prvu, najviše karakterizira kolorit. Nekad se čini da boje na slici ne idu skupa, ali one na njegovim slikama funkcioniraju odlično. To je eksplozija boja, to je kolorit koji izražava njegovu pozitivu i vedrinu. On se, što i sam govori, ne boji boja.”, rekla je Drožđek.

Mirko Bajsić naivnim se slikarstvom počeo baviti nakon što je u Njemačkoj posjetio izložbu predstavnika naivne likovne umjetnosti iz Hrvatske. Svidio mu se njihov rad pa se i on okušao u naivi. Tada je sve krenulo. Danas je Mirko Bajsić jedan od najvažnijih živih predstavnika naivne umjetnosti u svijetu, a za svoja je likovna djela dobio brojna priznanja i nagrade.
“Izlagati kod kuće poseban je osjećaj, posebice zbog toga što već pet desetljeća ne živim ovdje. No, unatoč tome, rodni je kraj inspiracija za većinu mojih slika”, istaknuo je Mirko Bajsić na čijim se slikama mogu naći poneki motivi, poput lepoglavske čipke, jedinstveni upravo za lepoglavski kraj.

“Vjerujem da su mnogi diljem svijeta uživali u Mirkovim slikama na kojima se često nalaze jedinstveni lepoglavski motivi. Mirko Bajsić je sa svijetom podijelio ono što voli pokazavši pri tom da poštuje kulturu i baštinu svoje rodne grude. Svoji je stvaralaštvom obogatio Lepoglavu”, poručio je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić koji je otvorio izložbu Mirka Bajsića u Lepoglavi.

Izložba je otvorena uz glazbeni nastup muškog vokalnog glazbenog sastava Lepoglava. Nakon otvorenja, nazočna je publika, uz poštivanje epidemioloških mjera, imala prigode prva razgledati izložbu.
Organizator izložbe Mirka Bajsića u Lepoglavi je Turistička zajednica Grada Lepoglave, a pokrovitelj Grad Lepoglava.

izlozba bajsic 01

izlozba bajsic 03

izlozba bajsic 12

izlozba bajsic 13

izlozba bajsic 14

izlozba bajsic 15

izlozba bajsic 19

izlozba bajsic 20

izlozba bajsic 27

Podijeli ovu objavu:
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Novosti
Skip to content