Iz programa

cipkarski festival

 

OBAVIJEST Predstava “Kakva majka, takva kći” održat će se u 18 sati u festivalskom šatoru na terasi restorana Ivančica

Organizatori 22. Međunarodnog festivala čipke obavještavaju da je došlo do promjene mjesta održavanja nedjeljne kazališne predstave “Kakva majka, takva kći”. Predstava će se održati u istom terminu – u nedjelju, 16. rujna u 18 sati, ali u umjesto Doma kulture održat će se u festivalskom šatoru na terasi restorana Ivančica.  

 

Živi tkalački stan

Želite razgledati festivalske izložbe i radionice baštinjene i suvremene čipke? Zanima vas kako nastaje čipka, logožar ili licitarsko srce? Jeste li ikad imali prigode vidjeti Živi tkalački stan?

Ako niste, u petak 14. rujna, navratite u TKIC u Lepoglavi i pogledajte kako nastaju predmeti koje su izrađivali naši djedovi i bake.

Program započinej u 10 sati, prezentacija Živog tklačkog stana ispred crkve je u 11 sati,a same radionice počinju u 12 sati i traju do 17.00 sati.

“Lepoglavska čipka je zarazna inspiracija koja je nas na Tekstilno-tehnološkom fakultetu i naše vanjske suradnice, potakla na mnoštvo aktivnosti. Na stručnom studiju dizajna obuće u Varaždinu studentice su u okviru nastavnih aktivnosti kreirale obuću s profinjenim naglaskom na motive Lepoglavske čipke. U radovima studenata u Zagrebu, uz poticaj njihovih nastavnika, osjeća se duboka povezanost čipke i svakog kreiranog uratka. Dio radova izložen je u prostoru budućeg muzeja (uz pavlinski samostan). Da bi se očuvala tradicija izrade čipke osmislili smo poticaj kroz kreativne igre za najmlađe: Živo tkanje i pletenje – izrada uvećanih temeljnih motiva čipke na način da svako dijete „glumi“ batić držeći nit u ruci. Šetajući se, po određenoj putanji u prostoru, djeca isprepliću niti, pri čemu, u kratkom vremenu nastaje (uvećana zbog veličine tekstilne trake kojom je zamijenjena nit konca) „ČIPKA“. Ovim želimo probuditi interes i kod onih koji se „boje“ složenog, mističnog, postupka stvaranja lepoglavske čipke.”

                                                                                                                             Doc.dr.sc. Željko Knezić

 

Čipkane aplikacije

Na 22. Međunarodnom festivalu čipke tvrtka “A. Primožič 1888” izlažit će manje aplikacije koje se mogu upotrijebiti u različite svrhe.
Nadstolnjak “Cvetke” ukras svakog stola izrađen je po starom stogodišnjem uzorku u vlasništvu tvrtke.
S lanenim aplikacijami prirodnog i bijeljenog lana ručno je aplicirana lanena ljetna haljina, slamnati šešir i pojas.
Pašmina i večernja bluza ručno su ukrašeni suvremenom čipkom.
Svileni ručno obojan šal ima klasičnu čipku u boji.

Podijeli ovu objavu:
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Novosti
Skip to content