11. rujna počinje 24. Međunarodni festival čipke, ove godine u virtualnom izdanju

– Zbog epidemiološke situacije odlučili smo da 24. izdanje Međunarodnog festivala bude virtualno i da tako, zajedno s našim prijateljima, partnerima i ljudima diljem svijeta, uživamo u ljepoti lepoglavske čipke – istaknuo je gradonačelnik Škvarić na presici održanoj u pavlinskom samostanu u Lepoglavi u kojem su, između ostalih eksponata, izloženi najljepši primjerci lepoglavske čipke izrađeni prema nacrtima jedne od najistaknutijih čipkarica zaslužnih za razvoj lepoglavskog čipkarstva – Danice Bresler.

– Ovaj je festival, zbog trenutne situacije, bila prigoda da predstavimo upravo lepoglavsku čipku. Između ostalog, moći će se vidjeti oko 80 čipka napravljenih prema izvornim nacrtima Danice Bresler među kojima i čipka izrađena prema nepotpunom, ali rekonstruiranom nacrtu, za čiju je izradu utrošeno čak 7.5 kilometara konca – otkrila je voditeljica Zadruge lepoglavske čipke Karmen Šoštarić.

– Sve što smo kao domaćini izlagali u dosad održanih 23 festivala nalazi se ovdje na jednom mjestu – od tradicionalnih primjeraka lepoglavskih čipki do predmeta na kojima je kao motiv aplicirana lepoglavska čipka – otkrila je direktorica Turističke zajednice Grada Lepoglave Ljubica Dubovečak.
Posjetitelji će izložbe moći posjetiti virtualno šećući izložbenim prostorima pavlinskog samostana. U toj će šetnji, uz lepoglavsku čipku te čipku iz Bugarske – zemlje partnera 24. Međunarodnog festivala, posjetitelji moći vidjeti i čipke koje su u Lepoglavi trebali izložiti i ostali sudionici festivala. Zbog nemogućnosti dolaska u Lepoglavu, oni su organizatorima poslali video zapise vlastitih čipki koji su uvršteni u program virtualne šetnje. Ukupno je organizatorima stiglo takvih 20 video uradaka – 14 iz inozemstva i četiri iz hrvatskih čipkarskih centara.

Ipak, ne samo virtualno šećući samostanom, izložbe će se moći razgledati i uživo i to svake subote i nedjelje do kraja rujna od 10 do 17 sati. Ulazak u samostan bit će besplatan, ali će se posjetitelji morati pridržavati svih propisanih epidemioloških mjera.

Festival se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Ministarstva kulture, Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, a ovogodišnja zemlja partner je Bugarska.

najava 24mfc 04

najava 24mfc 07

najava 24mfc 06

 

Podijeli ovu objavu:
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Novosti
Skip to content