Zanimljivosti i legende

50 majstorskih znakova na samostanu i crkvi
Na početku 15. st. u Lepoglavi djeluju majstori iz užeg kruga praških Parlera te je na samostanu i crkvi utvrđeno 50 majstorskih znakova a isto toliko znakova utvrđeno je i na zagrebačkoj katedrali.

Prva metereološka postaja u Hrvatskom Zagorju
U Lepoglavi je 1. siječnja 1880. godine započela s radom prva metereološka postaja Hrvatskom Zagorju, uspostavio ju je Ivan Stožir. Prvi motritelj bio je doktor Franjo Eisenbacher koji je tu dužnost obavljao 45 godina- što je najduži period motrenja toga doba u Hrvatskoj.

August Šenoa i Fratarska oporuka
August Šenoa napisao je tri pavlinske povjestice koje su vezane uz život i likove pavlinskog reda. Najpoznatija od njih odvija se u Lepogalvi za vrijeme ukinuća pavlinskog reda. 

Hrvatski ban Ivaniš Korvin sahranjen je u Lepoglavi
Hrvatski ban Ivaniš Korvin veliki dobrotvor i zaštitnik lepoglavskih pavlina sahranjen je u lepoglavskoj crkvi 1505. g. ispred glavnog oltara.

Lepoglavski pavlin okrunio caricu Mariju Tereziju
Vuk Gyula, Šimun Bratulić, Martin Borković i Mirko (Emerik) Esterhazy su četiri lepoglavska pavlina koji su postali zagrebački biskupi te su odigrali značajnu ulogu u povijesti hrvatskog naroda. Zanimljivo je da je carica Marija Terezija primila krunu iz ruku
Mirka Esterhazyja.

Prvi pečeni puran
Prema zapisima Magistrata Mletačkog, prvi pečeni puran u našim krajevima bio je na stolu lepoglavskih pavlina na blagdan Male Gospe 1561. godine., te se ondje počeo i uzgajati.

 

 

Legenda o postanku pavlinskog samostana

Nekad je dolinom rijeke Bednje, između Ivančice i Ravne gore rasla gusta šuma koja je obitavala različitom divljači. Šumom su povremeno prolazili drvosječe i lovci koji su gospodarili ovim krajem. Na brežuljku Gorica nalazio se je dvorac gospodara ovoga kraja koji je imao lijepu gluhonijemu kćer koja se povremeno u njegovoj pratnji spuštala do izvora u podnožju brda. Jednom su prilikom otac i kći na izvoru ugledali dirljiv prizor kako vučica čuva stražu dok mladi vučići piju vodu s izvora. Otac je bio pripreman braniti svoju kćer ako se ne nju okomi vučica, ali odjednom ga je iz pripravnosti trgnuo radostan djevojački smijeh koji je odjekivao šumom. Vučica je s mladima nestala u šumi dok je otac u suzama zagrlio svoju kćer koju je po prvi puta čuo. Otac se odlučio na zavjet i pokraj izvora sagradio kapelicu u čast Blažene Djevice Marije oko koje je kasnije izgrađen samostan. 
U arheološkim istraživanjima u sjeveroistočnom kutu samostana otkriveni su temelji crkve za koje se pretpostavlja da su stariji od sadašnje te ispod apside izvire voda.

  

Podijeli ovu objavu:
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Novosti
Skip to content